Hoi! Ik ben Madelon en in februari ben ik gestart met het Technisch Management Traineeship bij SPIE. Na de opleiding Bewegingstechnologie aan de TU in Delft heb ik de master Biomedical Engineering afgrond waar ik tijdens mijn afstudeerperiode een functionele 3D geprinte bovenarmprothese heb ontwikkeld. Na de leerzame ervaringen in Colombia gedurende het vervaardigen en testen van de zelfontwikkelde protheses heb ik gekozen voor iets totaal anders: een traineeship bij SPIE. Na de eerste sollicitatierondes werd ik uitgenodigd voor de inhousedag in Rotterdam. Door o.a. gesprekken te voeren met directieleden en eerdere lichtingen trainees wist ik het zeker: ‘Dit wil ik echt!’
De introductieweek was een fijne week om mee te starten, eerst even de organisatie en elkaar leren kennen voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat. Bij de borrel waren ook ouderejaars trainees aanwezig en zij deelden hun ervaringen met ons. Door op deze manier al een beetje te netwerken is het makkelijker om later contact op te nemen wanneer het nodig is. Daarnaast waren de projectbezoeken leuk en kreeg ik een beter beeld van wat SPIE allemaal doet.
Mijn eerste opdracht heb ik uitgevoerd bij de stafafdeling SHEQ. Ik had nog niet veel ervaring in het bedrijfsleven en ik vond het lastig om in een korte tijd goed te begrijpen hoe een grote organisatie als SPIE in elkaar zit. Daarom vond ik het fijn om te beginnen bij een stafafdeling om daarna gerichter mijn volgende opdracht buiten de holding te kunnen kiezen. Vanuit mijn opdracht was ik betrokken bij de integratie van Strukton Worksphere, het bedrijf dat we hebben overgenomen in januari. Daarnaast was ik het aanspreekpunt voor de SPIE Safety Day, een dag die in het teken staat van veiligheid tijdens het werk. Daarbij mocht ik schakelen tussen SPIE Group in Frankrijk en SPIE Nederland en heb ik workshopsessies georganiseerd voor de holding, dat was heel interessant. Ook was ik vanuit mijn opdracht betrokken bij de CO2 prestatieladder audit waarbij ik o.a. de interne audit mocht uitvoeren. Dat was een gave en leerzame uitdaging!
Mijn huidige opdracht voer ik uit bij Fire Protection & Security. Hierbij is mij gevraagd een functioneel ontwerp en een eerste leveranciersselectie te maken voor een Security Management Systeem. Ik word heel vrijgelaten in deze opdracht en dat vind ik prettig. Als ik ergens echt niet uitkom vraag ik mijn leidinggevende om te sparren en bekijken we in welke richting ik verder kan gaan. Aangezien ik veel informatie nodig heb van alle Fire Protection & Security collega’s kom ik op veel verschillende locaties van SPIEI. De afwisseling van werkplek vind erg prettig en het maakt het makkelijk om even bij collega’s binnen te lopen. Daarnaast ga ik eens in de twee weken op pad met een monteur, omdat ik het interessant vind om te zien wat mijn collega’s in de uitvoering doen!
SPIE organiseert ook vele activiteiten waaraan je kunt deelnemen. Vanuit So’SPIE Ladies heb ik laatst meegedaan met de Lunch Roulette, waarbij je gekoppeld wordt aan een collega en samen gaat lunchen. Zo leer je nieuwe mensen én andere functies kennen. Daarnaast heeft YoungSPIE, een kennis- en netwerkplatform vóór en dóór jonge SPIE-medewerkers onder de 35 jaar, een rondvaart met de SPIEboot in Rotterdam georganiseerd. Een leuke en ongedwongen manier om andere collega’s te leren kennen en erachter te komen wat zij doen.
Als TMT trainee krijg je een directielid toegewezen als mentor, dit is ontzettend leerzaam omdat je op deze manier meer leert over de bedrijfsbesturing van SPIE. Daarnaast vind ik het erg interessant dat ik een goed beeld krijg van de werkzaamheden. Mooi dat de directie hier tijd voor vrijmaakt!
De verschillende opdrachten die ik mag uitvoeren tijdens mijn traineeship zijn erg leerzaam en interessant. Een mooie manier om te leren wat wel en niet bij mij past.