Ik ben Martijn, 22 jaar en ik woon in Kwadendamme. Ik heb de opleiding Engineering gedaan op de Hogeschool Zeeland in Vlissingen. Sinds september 2022 ben ik begonnen bij SPIE als VONK trainee.
Tegen het einde van mijn studie kwam de vraag opborrelen; wat nu? Ga ik doorstuderen of ga ik werken? Ik heb daar toen een tijdje mee geworsteld, maar ik heb toen een middenweg gevonden, namelijk een traineeship. Ik vond dit een goede tussenoplossing om te blijven leren en om praktische werkervaring op te doen. Het opdoen van die werkervaring was echt iets waar ik na mijn studie behoefte aan had. Echter was ik op dat moment nog niet toe om te solliciteren op een vaste functie, omdat ik ook graag nog verder wilde leren. Over doorstuderen heb ik wel nagedacht en ik had me zelfs bijna ingeschreven. Uiteindelijk ben ik nog eens goed gaan nadenken en heb ik gekeken in wat voor functies je terecht kan komen met een universitaire opleiding. Ik kwam erachter dat je meer in research en design aan de slag gaat. Ondanks dat ik hier wel goed in ben, is het niet iets waar ik mezelf gelukkig van zie worden. Ik krijg meer energie van praktisch aan de slag gaan. Daarom heb ik voor het traineeship gekozen, zodat ik alsnog kon doorgaan met leren. Op die manier kun je praktische ervaring blijven opdoen.
Tijdens de afrondingsfase van mijn studie heb ik, zoals de meeste studenten, veel LinkedIn berichten ontvangen. Vanwege de vele ontwikkel- en leermogelijkheden heeft SPIE mijn aandacht getrokken. De arbeidsvoorwaarden waren daarnaast ook erg prettig, wat natuurlijk mee heeft gespeeld in mijn keuze. SPIE is een onwijs groot bedrijf met bijna oneindige snuffelmogelijkheden, zoveel verschillende afdelingen waar je ervaring kan opdoen. Dit heeft mij doen besluiten om te starten bij SPIE als VONK-trainee.
De eerste opdracht binnen het traineeship, was bij een fabriek in Moerdijk die Solvay heet. Het volledige aansturingssysteem werd vernieuwd, een heel groot project. Aan mij de taak om te zorgen dat de monteurs binnen de stopweek het aansturingssysteem omwisselden.
Daarnaast had ik nog tijd voor andere opdrachten, een verlichtingsinstallatie implementeren in een fabriek ik Etten-Leur. Van deze opdracht kreeg ik veel energie, ik heb namelijk zelf de besturingskasten ontworpen voor de terreinverlichting. Vervolgens heb ik deze kasten zelf gebouwd, geïnstalleerd en getest.
Een derde opdracht, het tankpark met buffervaten van Allnex in Bergen op Zoom, voldeed niet meer aan de Nederlandse wetten en normeringen. Ik mocht meewerken aan het proces om dit tankpark volledig te vervangen.
Tijdens het traineeship krijg je begeleiding die ik als zeer prettig ervaar. SPIE vraagt daarin wel een zekere mate van zelfstandigheid om initiatief te nemen als je bijvoorbeeld feedback wil ontvangen. Dit is om je klaar te stomen voor het werkveld. In een periode dat ik wat minder in mijn vel zat, werd de nodige hulp geboden en dat vond ik heel prettig. Gedurende het traineeship worden ook trainingen op het gebied van vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling aangeboden. Sommige trainingen trekken je iets minder, voor mij was dit de training ‘leidinggeven’, ik heb niet zo zeer ambities in die richting. Echter had een groot deel van mijn trainee collega’s hier wel interesse in. Voor iedereen zit er dus genoeg bij wat interessant is.
In de toekomst zou ik nog wel de ambitie hebben om naar het buitenland te gaan. Mijn oog is gevallen op een opdracht in Frankrijk, om daar een half jaar te gaan werken. Daarnaast wil ik mezelf nog graag verder ontwikkelen in de elektrotechniek en dan met name in de hoogspanningssector. Hier worden naar mijn mening prachtige technieken gebruikt die ik graag onder de knie zou willen krijgen.
Ik zou dit traineeship zeker aanraden, er valt enorm veel te leren. Als je in bent voor afwisseling en jezelf graag wil ontwikkelen met de voordelen van een vaste baan, zou ik het zeker doen!