lines-animated

Het traineeship van Pepijn

Technisch Management Trainee bij SPIE

Hoi! Ik ben Pepijn, MSc Strategic Product Design, afgestudeerd aan de TU Delft en sinds januari 2019 werkzaam als trainee bij SPIE.
In de tijd dat ik hier zit heb ik ontzettend veel meegemaakt en geleerd. Bij SPIE word je namelijk al vanaf je eerste werkdag in het diepe gegooid en mag je gelijk je verantwoordelijkheid pakken op projecten, dat spreekt me enorm aan.

Vanuit mijn studie heb ik geleerd om gebruikersperspectief en marktvraag te vertalen in proposities, voorbereidend op de productontwikkelingsfase. 

Mijn eerste opdracht bij SPIE voerde ik uit op de holding in Breda. Ik mocht direct starten met het volgen van een Lean Training, een een interessante aanvulling op de kennis die ik tijdens mijn studie heb opgedaan. Vervolgens ben ik mij bezig gaan houden met het verbeteren van de interne processen binnen de afdelingen salarisadministratie en HR. Het leuke aan SPIE is dat ik hierbij het hele land door kon reizen om de collega’s van HR op hun eigen locatie te kunnen spreken. Op deze manier heb ik in korte tijd veel mensen in allerlei lagen van de organisatie leren kennen, iets wat tot de dag van vandaag heel handig is gebleken want hierdoor kon ik sneller schakelen omdat collega’s mij wisten te vinden en ik hen.

In deze eerste fase ging ik op zoek naar wat ik kon: ik pakte verantwoordelijkheden en sprong bij waar SPIE mij nodig had, iets dat ik echt zelf moest ontdekken. Mijn leidinggevende liet mij daarbij vrij in mijn opdracht, ik mocht hieraan mijn eigen invulling geven.



Naast deze eigen opdracht mocht ik met mijn mede-trainees ook nog aan de slag met een groepsopdracht. Dit versterkte echt de band van onze lichting. We zaten verspreid door Nederland, onder de vleugels van deze grote organisatie maar vonden elkaar toch in onze samenwerking. Op een bepaald moment zijn we met het vliegtuig naar Londen gegaan, om op de vestiging daar onze groepsopdracht te presenteren. Dat zijn ook leuke dingen. Groepsuitjes en samen uitgaan.

Na mijn eerste opdracht heb ik een uitdaging op het vlak van Verandermanagement gezocht en daarvoor ben ik afgereisd naar Hoogezand: een compleet andere werklocatie in een ander deel van het land. In Hoogezand ben ik door de Business Unit Manager en de projectleider onder hun hoede genomen en daardoor heb ik enorm veel kunnen leren. Ik merkte dat er op een fijne manier leiding werd gegeven (hard op de inhoud, zacht op de persoon) en dit gaf mij veel inspiratie. SPIE maakte het voor mij mogelijk om in een appartement vlakbij het centrum van Groningen te wonen waardoor ik ook goed kon wortelen binnen de vestiging en provincie. Op deze manier word je dan echt onderdeel van de organisatie en word je deelgenoot van de lokale cultuur en mentaliteit.

Met een uitgeruste en frisse blik ben ik, na twee conceptuele en theoretische opdrachten, aan de slag gegaan met een operationele opdracht: in de rol van project assistent kon ik meedraaien binnen het project Noordzeekanaal. SPIE is hier verantwoordelijk voor het onderhoud aan alle beweegbare objecten maar ook voor alle (groen-)voorzieningen rondom de waterwegen. Ik hield mij met name bezig met het verzorgen van de planning en het faciliteren van overleggen (intern en met de klant), ook was ik betrokken bij werkzaamheden aan het Rijksgemaal in IJmuiden. 
Het draaide hierbij om snel leveren en on the spot aan de gang gaan. In mijn eerste week mocht ik bijvoorbeeld gelijk meeschrijven aan een adviesrapport dat zou worden doorgezet naar onze klant (Rijkswaterstaat). Momenteel wordt hier door middel van onderzoeks- en uitvoeringswerkzaamheden een vervolg aan gegeven. Bij deze opdracht lag de uitdaging lag in het feit dat ik direct in het diepe werd gegooid. Dat was soms lastig, want wat weet ik nu meer dan mensen die al 30 jaar ervaring hebben? Het leuke hierbij was dat ik op locatie in de bouwkeet (nabij de zeesluis in IJmuiden) kon werken, daarbij krijg je dan op een ongefilterde manier met de operationele werkzaamheden van projectleiders en monteurs te maken. Tegelijkertijd gaf het de mogelijkheid om een aantal mooie projectlocaties te bezoeken!

Daar waar ik eerst theorie toepaste, mocht ik binnen mijn derde opdracht direct de praktijk in. Af en toe had ik dan het gevoel midden in de Noordzee te zwemmen, maar de collega’s binnen het projectteam stonden altijd klaar om mij verder te helpen.

Momenteel ben ik werkzaam als EMVI-consultant (Economisch Meest Voordelige Inschrijving) binnen de Business Unit Bruggen, Sluizen en Gemalen, waarbij ik mij bezighoud met aanbestedingstrajecten. Deze aanbestedingen hebben betrekking tot de renovatie en onderhoud van ‘natte infrastructuur’: grote, machtige projecten zoals sluiscomplexen, bruggen en waterkeringen. Typisch Nederlandse zaken die bijdragen aan het behouden van droge voeten. Via een aanbestedingsuitvraag kan een opdrachtgever bijvoorbeeld vragen “we willen twee sluisdeuren renoveren maar zorg ervoor dat dat met zo min mogelijk omgevingsstremming plaatsvindt”. Met ons aanbestedingsteam gaan wij dan om de tafel om te kijken hoe we hier het beste mee om kunnen gaan, stellen kritische vragen over technische voorstellen en slimme installatie-oplossingen en vertalen dit uiteindelijk naar een pakkend voorstel.


Na drie opdrachten heb je al best een duidelijk beeld over wat je wil, binnen welke divisie je aan de slag wilt en bij welke business unit je wilt werken. In de vierde en laatste opdracht sorteer je voor op de richting die jou het meest aanspreekt. In januari zal ik mijn vaste aanstelling krijgen en dan hoop ik mij verder te kunnen specialiseren binnen de aanbestedingswereld. Die kansen worden mij geboden omdat ik door de ervaringen binnen het traineeship echt goed kan onderbouwen wat ik wil. Als EMVI-consultant kan ik schrijven, visualiseren, brainstormsessies faciliteren, strategisch nadenken en veelvuldig schakelen met klanten en collega’s: het biedt mij gewoon een veelzijdige baan.

Hoe ik ben veranderd? Na ruim anderhalf jaar SPIE merk ik dat ik makkelijker uit mijn comfortzone stap, dat ik een stuk assertiviteit heb gewonnen. Pro-actief zijn, rondbellen, het voorzitten van overleggen; het was voorheen ietwat onontgonnen terrein voor mij. Ik besef nu dat mijn verantwoordelijkheid zo groot kan zijn als dat ik hem zelf laat zijn en het er op uit trekken is wat mij verder heeft gebracht. Als je je daarbij open opstelt, zaken met humor tegemoet treedt en hard voor een ander blijft werken, dan krijg je veel gedaan.

lines-animated

Ben je benieuwd wat het Technisch Management Traineeship jou te bieden heeft?