Hoi, ik ben Robert Altena, en sinds januari 2021 aan de slag als Technisch Management Trainee bij SPIE. Hiervoor heb ik Industrial Ecology gestudeerd aan Universiteit Leiden en TU Delft. Niet persé een studie waarmee je uitkomt bij een technisch bedrijf als SPIE zou je denken.
Tijdens de sollicitatiegesprekken kwam ik er achter dat ik bij SPIE mijn technische kennis kon ontwikkelen, en dat SPIE juist een belangrijke speler is in de verduurzaming van Nederland. Dit sprak mij heel erg aan.
De keuze voor een traineeship heb ik gemaakt omdat het de kans biedt kennis te maken met het bedrijf en je daarbij leert hoe je zelf het liefste werkt. Wat mij bij SPIE vooral aansprak is dat je gedurende het traineeship aan de slag gaat met vier verschillende opdrachten. Je zit niet gelijk vast aan één specifieke baan maar krijgt de ruimte om uit te zoeken wat het beste bij je past en waar je kwaliteiten liggen. Daarnaast ga je gedurende het traineeship ook samen met je mede trainees werken aan een gezamenlijke opdracht. We zijn met zijn vieren gestart wat ook wel echt gezellig is. Je leert elkaar snel kennen en kunt je ervaringen gemakkelijk met elkaar delen. Daarnaast is het ook gewoon leuk om samen te werken op kantoor of daarbuiten, zo hebben we laatst bijvoorbeeld een escaperoom gedaan en gaan we samen naar het terras.
Met onze groep trainees volgen we ook eens in de maand trainingen. Laatst hebben we bijvoorbeeld een leiderschapstraining gevolgd. Zelf heb ik er ook voor gekozen om nog een financiële training te volgen. In overleg met mijn mentor heb ik de keuze gemaakt om deze extra training te volgen als aanvulling op het vaste trainingsprogramma. Het is fijn dat je daar binnen SPIE ook de tijd voor krijgt. Sommige skills uit deze trainingen kan je gelijk in je dagelijkse werk toepassen zoals de tips voor het voeren van lastige gesprekken.
In de eerste week van het traineeship heb je de keuze uit meer dan 10 opdrachten vanuit het hele bedrijf. Mijn eerste opdracht heb ik gedaan voor Business Development binnen het marktsegment e-fficient buildings . Het hoofddoel van de opdracht was een compleet beeld te vormen van de portfolio en hoe we dit beter bij de klant konden brengen. Om het portfolio vorm te geven ging ik bij alle business units langs om te praten over de producten en diensten die wij aanbieden. Hierdoor ontdekte ik het laagdrempelige karakter van SPIE. Als je net nieuw bent en contact zoekt met je nieuwe collega’s, dan willen ze je graag vertellen wat ze doen en wat ze meemaken. Hier leer je super veel van! Ondanks dat het een grote organisatie is sta je snel en makkelijk in contact met verschillende collega’s van allerlei afdelingen.
Tijdens het traineeship word je heel vrijgelaten om zelf je opdrachten te kiezen. Als jij iets interessant vindt en ervoor wilt gaan, is de kans groot dat je deze opdracht krijgt binnen SPIE. Voor mijn tweede opdracht wilde ik graag meer de techniek in en betrokken zijn bij de uitvoering. Dit idee heb ik toen gepitcht bij verschillende collega’s. Zij hebben mij op weg geholpen om de juiste contacten te kunnen leggen in de organisatie waardoor ik op de gewenste plek ben gekomen. Nu draai ik mee als assistent project manager binnen de afdeling Hoogspanningslijnen. Ik krijg de verantwoordelijkheid om een van de kleinere projecten in goede banen te leiden. Daardoor kan ik echt meekijken met de monteurs die buiten aan het werk zijn en leren over de voorbereiding en techniek die hier allemaal bij komen kijken. Laatst mochten we zelfs een app testen waarmee we in 3D een mastinspectie konden uitvoeren.
Mede door het open karakter van SPIE en de diversiteit van het bedrijf zijn er veel kansen om jezelf te ontwikkelen en direct bij te dragen aan de ontwikkeling van SPIE. De ene week sta je op de bouwplaats en leer je van de monteurs die het echte werk doen, de volgende week vergader je mee met de klant om te zorgen dat wij leveren volgens hun wensen.